" PACKING MEMACKING "

on Saturday, 18 February 2012“Ibu,kita nak p mane ni....??  “ soal lembut si anak kecil bernama Azkiya...

“Kita nak p rumah atok sayang...semua barang Yaa  dah ‘packing’..?? bawak barang secukupnya...baju,kain,towel...nanti x de kelam-kabut....”nasihat ibu kepada Azkiya.

“Baikkk ibu.,sekarang jugak Yaa ‘packing.! ”.Azkiya bergegas pergi sambil  melompat-lompat tanda  kegembiraan nak balik kampung.

“PiNNnn...PiNNnnn...!!!  bunyi hon kereta ayah yang memanggil  kami.

“Maaf ayah,Yaa tgah ‘packing’ barang  nie..nak pastikan semua barang cukup dibawa  ke rumah atok..maaf ayah...hehe..”.pujuk manja Azkiya:)

“tak pe..panggil ibu sekali....atok tgah tungga kita nun.cepat cikittt”.pinta ayah.

Setelah semuanya duduk bersedia,Kereta Mercds ‘AED’ 2299 terus meluncur laju dipermukaan jalanraya Perak  menuju ke Pahang.

“ Perjalanan dalam berbatu-batu  lagi,tapi kita mesti bersiap dari awal supaya tidak berlaku masalah ditengah perjalanan.Ingat yeaa ayang ,Yaa....”. nasihat ayah sampil melemparkan senyuman  kepada ibu dan Azkiya=)
.......-Satu Perjalanan Menuju Ke Arah Satu Destinasi- ...........


Bersyukur ke hadrat Allah SWT dulu kini dan selamanya kerana Dia telah memilih kita sebagai ‘insan’ dalam menjelajah dibumi ini iaitu sebagai insan yang akan memulakan satu perjalanan dalam menuju satu destinasi.Dialam rahim lagi kita telah dipilih oleh Allah sebagai insan yang akan merasai nikmat kehidupan dibumi.

Saat dialam rahim kita telah memulakan satu perkembaraan berjuang untuk mendapatkan tempat di bumi.Nahhh.....sekali lagi Allah melimpahkan nikmatNya kepada kita.Sewaktu kalian sedang meneliti blog ini bermakna kalian sedang merasai nikmat kehidupan disini....merasai setapak demi setapak pahit manis jelajah dihamparan bumi........


“Kehidupan didunia ibarat satu pengembaraan,bergerak dari satu tempat dan berehat seketika dibawah pohon pokok,setelah berehat seketika lalu meneruskan kembali pengembaraan”


Sepohon pokok itulah dunia.....dimana seorang pengembara iaitu kita datang dari satu tempat dan berhenti seketika dipohon pokok untuk berehat..Makna kata,disinilah kita mengambil kesempatan untuk ‘packing’ segala amalan,menuai segala perbuatan dan akan memikul hasilnya untuk dibawa ke destinasi seterusnya......iaitu di 'Alam Akhirat'.

Jikalau seorang sahaja  yang mengembara,nescaya kita akan sesat lantas terperangkap dengan hasutan dunia...Justeru itu,Allah menurunkan lagi nikmatNya dengan meletakkan  kita bergerak bersama pengembara-pengembara yang lain.
”Seandainya seorang kecundang,pasti ada yang menghulur bantuan “


WAAahhh.....betapa banyaknya hujan nikmat yang Allah beri kepada kita....”Ayah,ibu,dan Azkiya”....sekiranya Ayah seorang sahaja,tidak terasa nikmat pulang ke kampung....tapi bila ada ‘ibu dan Azkiya’hidup akan bertambah ceria... Bilamana abah letih,pasti ibu akan mengajak  abah berborak,malah Azkiya pulak akan mengurut ayah...Subhanallahhh.......

Sedar atau tidak,di akhirat kelak  kita akan dihitung dan dihisab segala hasil  yang dibawa dari dataran bumi....sekiranya kita tidak ‘memacking’ amal dari awal yakni dibumi pasti akan menyesal diakhirat kelak...........waallahualam~


-Sesungguhnya dunia ini adalah satu perhentian dan kita akan menyambung  perjalanan menuju destinasi seterusnya-Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© hadafuljadid All Rights Reserved